06 12 22 85 72 atelierdeappel@zeelandnet.nl Grijpskerke, Zeeland

Gastlessen en Educatie

Educatie aan onze jeugd is belangrijk. Behoud van het ambacht begint bij de jeugd van nu. Daarom heb ik gastlessen ontwikkeld over het Zeeuwse Paeremes. Deze gastlessen zijn op niveau van primair en voortgezet onderwijs. De gastlessen hebben als inhoud de geschiedenis en ontwikkeling van het Zeeuwse Paeremes, waar werd het voor gebruikt, wat zijn de betekenissen van de verschillende afbeeldingen op een heft, hoe word het heft gemaakt en hoe staat het Paeremes ervoor in de 21ste eeuw? Het is zoveel meer dan een mes. Het Paeremes is een waar kunstwerk(je) op hout. Een ambacht waarbij verschillende vaardigheden en technieken samenkomen.

De gastlessen zijn interactief. Tevens maken de jongeren kennis met (veilige) materialen en aansluitend is er een activiteit die aanspraak doet op hun creativiteit, gecombineerd met wat ze hebben geleerd tijdens de les over het Paeremes. Middels een kleine kijkkast maken ze kennis met oude en nieuwe heften zodat ze een compleet beeld krijgen bij het Paeremes. Tegenwoordig zijn bijna alle jongeren wel bekend met de 3D printer. Wist je dat er ook 3D geprinte paardenmessen zijn? Hier neem ik er ook een aantal van mee om te kunnen bekijken en te voelen, uiteraard zonder lemmet. De oude ambachten worden in een modern jasje gestoken en zo ontstaat weer een heel ander product: oud versus nieuw.

De gastlessen zijn met name geschikt voor kinderen vanaf +/- 8 jaar(groep 5/6). De les wordt aangepast aan de doelgroep en leeftijd. Vraag gerust naar alle mogelijkheden.

Naast lessen op scholen heb ik al meerdere keren het genoegen gehad om samen met het SCEZ (Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland)  en verschillende musea in Zeeland leuke en leerzame activiteiten te verzorgen over het Paeremes. Voor verschillende leeftijden heb ik meerdere kleurplaten ontworpen van het Zeeuws Paeremes. Via deze kleurplaten kunnen kinderen al jong en op een speelse manier kennis maken met de Zeeuwse geschiedenis en cultuur.

Heeft u een thema, activiteit, tentoonstelling, markt enz. en zoekt u hiervoor een leerzame en interessante aanvulling? Er is van alles mogelijk. Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.

WordPress Theme built by Shufflehound. © 2018 Zeeuws Paardenmes (KvK 76979806)