06 12 22 85 72 atelierdeappel@zeelandnet.nl Grijpskerke, Zeeland

Gastlessen en Educatie

Gastlessen en Educatie

Educatie aan onze jeugd is belangrijk. Behoud van het ambacht begint bij de jeugd van nu. Hiervoor heb ik een gastles ontwikkeld over het Zeeuwse Paardenmes. Deze gastlessen zijn op niveau van primair en voortgezet onderwijs en kunnen worden aangepast aan de doelgroep ( vanaf groep 7). De gastlessen hebben als inhoud, via een Powerpoint presentatie van ongeveer 30 min, de geschiedenis en ontwikkeling van het Zeeuwse Paardenmes, waar werd het voor gebruikt, wat zijn de betekenissen van de verschillende afbeeldingen op een heft, hoe wordt het heft gemaakt en hoe staat het Paardenmes ervoor in de 21ste eeuw? Tijdens deze presentatie stel ik vragen aan de klas, zodat het een interactieve les is en de kinderen betrokken zijn bij wat ik laat zien en vertel . Het Paardenemes is een waar kunstwerk(je) op hout. Een ambacht waarbij verschillende vaardigheden en technieken samenkomen en is onderdeel van ons Zeeuws Cultureel Erfgoed. Na de presentatie kunnen de kinderen/jongeren in kleine groepjes komen kijken naar de meegebrachte gereedschappen, heften en hout. De heften met groot lemmet eraan liggen in een afgesloten vitrine.


Na de PowerPoint presentatie kunnen de kinderen/Jongeren zelf aan de slag met linogutsen. Bij linogutsen ga je werken met hoogte verschillen, de eerste basis techniek van het Zeeuwse houtsnijden. Voordat ik de gastles kom geven kunnen de kinderen/jongeren in een eerdere les met hun docent alvast op papier een ontwerp maken voor het linogutsen. De gastles duurt ongeveer 3,5/4 uur met een half uur pauze meegerekend.

Wat moet er aanwezig zijn en wat neem ik mee: aanwezig zijn op de school :

 • wasbak, afwasborstel en theedoeken
 • bescherming voor op de tafels
 • per max 5 leerlingen 1 begeleider tijdens het linogutsen
 • gekleurd papier
 • digibord of beemer
 • 2 grote tafels, 1 vooraan in de klas voor mijn meegebrachte spullen en 1 voor de verbakken

Wat neem ik als gastdocent mee:

 • linoleum
 • guts setjes
 • afdruk verf
 • verfrollers en verf bakken
 • usb met presentatie
 • heften, gereedschappen en andere attributen om te laten zien

Kosten gastles: voor de gastles reken ik een kleine bijdrage van 50 euro. De materiaal kosten zijn 3,- per kind voor het linoleum en guts set gebruik en 5,- euro per kleur verf (keuze uit 5 kleuren en in overleg neem ik een bepaald aantal kleuren mee). De km vergoeding is 0,30 euro cent per km.

Leerdoelen van de gastles over het Zeeuws Paardenmes:

 1. Er word kennis gemaakt met een oud Zeeuws Ambacht en het beroep houtsnijden/kunstenaar
 2. Je krijgt kennis van de kenmerken van een Zeeuws Paardenmes
 3. Je ervaart het werken met verschillende materialen
 4. Inzicht krijgen in reliëf
 5. creatieve vaardigheden opdoen doormiddel van zelf aan de slag te gaan met lino gutsen

Heeft u een thema/ activiteit op school en zoekt u hiervoor een leerzame en interessante aanvulling? Er is van alles mogelijk, neem gerust vrijblijvend contact met mij op.


WordPress Theme built by Shufflehound. © 2018 Zeeuws Paardenmes (KvK 76979806)