06 12 22 85 72 atelierdeappel@zeelandnet.nl Grijpskerke, Zeeland

Mijn naam is Janneke Jacobs en ik ben beoefenaar van het mooie Zeeuwse ambacht “Paardenmessen snijden”. Meerdere morgens per week werk ik aan huis in mijn atelier ‘De Appel’ en het maken van Paardenmessen is echt een passie van mij. Op verschillende gebieden zet ik mij in om dit prachtige Zeeuwse ambacht/handwerk in stand te houden en door te geven. Dit doe ik o.a. doormiddel van het geven van workshops en cursussen, tevens verzorg ik gastlessen op scholen.

Het Zeeuwse Paardenmes is onlosmakelijk verbonden met Zeeland en met mij. Aan het werk zijn in mijn atelier bezorgd mij blijdschap en rust. Houtsnijden vraagt je volledige aandacht en dan staat mijn hoofd even stil. Ik zie het boomstammetje Buxus onder mijn handen transformeren naar een Paardenmes met fijn uitgesneden figuren en afbeeldingen. Elke keer weer ben ik verwonderd als er 1 klaar is, stapje voor stapje werk ik naar het eindresultaat en dan is er weer een stukje Zeeuws Cultureel Erfgoed gemaakt dat voort leeft. Doormiddel van de workshops, cursussen en gastlessen die ik geef, waar ik heel veel vreugde uit haal, word het ambacht ook doorgeven. Iedereen kan leren houtsnijden , de een wat sneller dan de ander, maar met de juiste begeleiding en aandacht maken mensen mooie handvatten. De gastelessen die ik verzorg op scholen zijn een feestje. Kinderen vinden het reuze interessant, hebben vaak veel vragen en zijn betrokken bij de presentatie die ik geef.

Hoe is het voor mij begonnen? Mijn beide ouders, vader Willem Jacobs en moeder Angèle Rijken, even als onze families zijn kunstzinnig aangelegd. Mijn opa Piet Rijken was een Zeeuwse kunstschilder. De appel valt niet ver van de boom, vandaar ook de naam “Atelier de Appel”. Mijn moeder had vroeger ook een atelier met dezelfde naam en die heb ik overgenomen. Van mijn vader heb ik de eerste kneepjes van het heften snijden geleerd, hij maakte ook paardenmessen. Toen hij in 2010 overleed werd Frans Dingemanse mijn mentor, hij is een ware ambassadeur van het Zeeuws Paardenmes.


De volgende video van Omroep Zeeland bevat een interview met mijn opa Piet Rijken:

https://www.youtube.com/watch?v=VWddPu3lM5Q

WordPress Theme built by Shufflehound. © 2018 Zeeuws Paardenmes (KvK 76979806)