06 12 22 85 72 atelierdeappel@zeelandnet.nl Grijpskerke, Zeeland

Een boek met een overzicht van snijders van Zeeuwse Paeremessen uit de twintigste en eenentwintigste eeuw.

Bent u geïnteresseerd in het boek, stuur dan een mail naar atelierdeappel@zeelandnet.nl. U krijgt dan bericht zodra meer bekend is en u kunt dan direct een boek reserveren.

Er zijn verschillende publicaties geweest over het paeremes waarbij vooral gekeken is naar de oude makers uit de negentiende eeuw. Minder bekend is dat in Zeeland tot op de dag van vandaag nog paeremessen worden gemaakt.

In November 2025 verschijnt het boek waarin een overzicht gegeven wordt van snijders uit de twintig en eenentwintigste eeuw. Ook de historie van snijgroepen, snijders die een grote voetafdruk hebben achtergelaten, hoe staat het er nu voor met het paeremes en zijn makers en nog veel meer items krijgen de aandacht in het boek. In januari 2024 nam ik (Janneke Jacobs) het initiatief om een onderzoek te starten naar de snijders. Via de sociaal media, diverse kranten en organisatie zijn er oproepen geplaats om namen en werk van oude en nieuwe snijders te vinden. In het boek komen +/- 150-160 snijders die deels ook nu nog actief zijn. Van iedere snijder worden enkelen paeremessen in beeld gebracht door middel van foto’s van de heften, is er een korte biografie en worden stijlkenmerken besproken. De redactie is ondertussen uitgebreid om dit omvangrijke werk goed uit te kunnen voeren. Stella van Klinken kwam in maart 2024 op mijn pad en helpt met het zoeken naar snijders, administratie en nog veel meer. Voor de vormgeving heb ik Anton Sinke aangenomen, het mooie is dat hij zelf ook paeremessen maakt. Samen werken we hard aan dit mooie project.

Doel van het boek:

Door dit boek is het straks mogelijk om heften waarvan de maker niet bekend is, te koppelen aan een bepaalde snijder. Tevens zijn er zaken over het paeremes en zijn makers naar boven gekomen die belangrijk zijn geweest voor het in stand blijven van dit prachtige oude Zeeuwse ambacht. Het boekformaat (24X32 cm) nodigt straks uit om de paeremessen goed te kunnen bekijken.

Een grote DANKJEWEL aan alle mensen, organisaties en kranten die tot nu toe op welke manier dan ook hebben geholpen met het zoeken naar snijders of hun familie. Zonder jullie waren we niet zover gekomen en was de lijst niet zolang geworden.

Mijn passie voor het Zeeuwse paardenmes

Mijn ouders zijn beide kunstenaars en zij hebben, zoals ik vaak zeg, “het ‘kunst-gen’ aan mij doorgeven”. Toen ik om en nabij de 16 jaar was, heb ik met hulp van mijn vader (Willem Jacobs), die heftensnijder van het Zeeuwse paardenmes was, mijn eigen kleine paardenmes gemaakt. Maar, ik wilde nog zoveel andere dingen doen op die leeftijd, Ik ben er toen niet mee doorgegaan. Inmiddels, vele jaren later, begon mijn belangstelling en liefde voor het Zeeuwse heftensnijden weer op te bloeien. Ik besprak dit met mijn vader en samen maakten we plannen om deze ambachtelijke hobby weer op te pakken. Toen overleed hij vrij plotseling in 2010. Ik was echter vastbesloten om weer te gaan houtsnijden. Met behulp van Frans Dingemanse heb ik het houtsnijden weer opgepakt, ben ik kunstroutes en ambachts-markten gaan bezoeken om te vertellen over het Zeeuws Paardenmes en ontwikkelde ik de cursus  Zeeuwse houtsnij technieken. Het idee om mijn vaders nalatenschap en die van het Zeeuwse paardenmes als onderdeel van het Zeeuwse Erfgoed vast te leggen in een fotoboek, is door de jaren heen ontstaan.

Paardenmessnijders heden en verleden

In zijn boek ‘Zeeuwse wondertjes : vormgeving van Zeeuwse heften’ heeft Frans Dingemanse de Zeeuwse heftensnijders van de 19de eeuw (1800-1900) beschreven. Hij heeft hun werk door talloze tekeningen en illustraties vastgelegd. Het boek gaat over de ontwikkeling van het Paardenmes, hoe werd/word het gemaakt en de snijders van de 19de eeuw komen hierin uitvoerig aan bod. Een aantal begin 20ste -eeuwse snijders worden ook nog genoemd. Met het fotoboek over de 20 en 21ste eeuw willen we een vervolg maken als het gaat over de Paardenmes snijders. Tussen de jaren 1900 en heden zijn er naar schatting in Zeeland 125-200 Zeeuwse paardenmessnijders geweest. Inmiddels staat de lijst van gevonden snijders op 182 (waarvan er inmiddels 150 zijn vastgelegd) en we kunnen dus wel zeggen dat het ambacht volop voort leeft in Zeeland en het fotoboek word een ode aan al deze snijders.

Voor meer informatie kunt u contact met mij opnemen. Telefonische bereikbaar van DINSDAG tot en met VRIJDAG, TUSSEN 9:00 en 17:30 uur. Als ik niet kan opnemen, spreek dan mijn voicemail in, of stuur een mail.

Email: atelierdeappel@zeelandnet.nl Mobiel: 06-12228572

WordPress Theme built by Shufflehound. © 2018 Zeeuws Paardenmes (KvK 76979806)